Hej du som läser detta!
Du är kanske på väg till jobbet? Eller andra aktiviteter. Ser du fram mot den här dagen? Vad tänker du göra för att det skall bli en bra dag? Du tycker kanske att det kan ju inte du bestämma. Det beror väl på vad som händer. Hur andra människor kommer att bete sig. Är det så? Eller är du inblandad i ditt eget liv? Du kanske inte tycker att du har ett eget liv. Inte nu. Inte en måndagsmorgon. Men vänta bara till helgen. Då skall du vara den du är och göra vad du vill. måndag till torsdag är ju bara en transportsträcka till helgen?
Eller du kanske hör till dem som sparat livet till semestern? Och nu är semestern över. Så nu måste du vänta nästan ett år innan du kan leva igen. Var det en bra semester? Tur. Var det en dålig semester. Jaja förstår jag. Men vänta bara. När du blir pensionär. skall du leva livet. Vara den du är, göra vad du vill. Det är bara ett problem. Alla blir inte en glad pensionär. Min mamma älskade att resa.
Det skulle hon verkligen göra när hon blev pensionär. Nu blev hon bara 68 år så det blev inte så mycket resa. Men när hon varit på sin första resa efter pensionen sa hon till mig, Ingalill - spara inte.
Den resa du vill göra när du är 35 år kan du inte göra när du är 65 år, du kan göra en mycket trevlig resa. Men det är inte samma resa. den livsvisdomen går att överföra på många situationer i våra liv. Nej Nog vet vi ju att det inte är så. Livet- det är varje dag. Från det jag vaknar på morgonen tills jag somnar på kvällen. Allt som händer mig, alla människor jag möter. Det är livet.

Du kanske kommer att få en komplimang idag. Hur tänker du bemöta den. På det vanligaste sättet? Vilken snygg tröja du har. Åh vad du fin du är i den. Nej gud inte den här. Jag hade så bråttom i morse och allt var i tvätten. Vad snygg du är i håret. Nej, nej det är så otvättat nu. Men när det är nytvättat är det ganska fint. Inte nu. Inte det här vet du vad det är du egentligen säger till en andra människan. Att den har dålig smak. Nog vet jag ju att jag har dålig smak men att du också hade så dålig smak det visste jag inte. Komplimang betyder lyckönska.
En kvinna sa en gång till mig lite stolt. Jag ger alltid tre komplimanger om dagen Jag blev alldeles matt. Har socialstyrelsen sagt att det är en lagom dos. Skall man pricka av. Och sen på kvällen se-oj jag har en kvar. Vem ska jag ge den till Hunden? En ärligt menad komplimang är inte ytlig och inte kortlivad. Tvärtom. Om någon säger att du har ett vackert klädesplagg tänker du på det varje gång du tar det på dej. Du känner dig vacker, och därför beter du dig som om du var vacker. Då uppfattas du som om du ÄR vacker. Vid en kurs fick kursdeltagarna som uppgift att tre kvart gå ut i samhället och säga komplimanger, men bara dem de menade. De fick gå två och två - för ni vet det där är farliga saker, man klan åka på en propp.
Ett exempel efteråt vi diskuterade var en kvinna som tyckte det här var jättesvårt och bestämde sig för att i alla fall träna på en replik innan - vad snygg du är i håret. Hon tänkte att hon väl skulle se någon som var snygg i håret så att hon kunde säga det ärligt. Så på en affär såg hon en expedit som verkligen VAR snygg i håret. Men just som hon skulle säga det gick expediten. Men kvinnan här var ju så intränad så hon tog bara nästa kvinna och sa - Vad snygg du är i håret. Det var bara det att den här kvinnan såg inte klok ut i håret. Och det sa hon - nej men det menar du väl inte, Nej sa den här kursmedlemmen- men rocken var ju snygg. Rocken- var både smutsig och trasig så det blev en mycket underlig situation.

071101




Den som tappat arbetsglädjen för att han eller hon tycker att chefen är en idiot eller bara går och smågnäller kan söka sig till optimistkonsulten Ingalill Enbom. Hon använder ”50–50 modellen”, som hon kallar den.

– Hälften är säkert regeringens och arbetsgivarens fel, men andra hälften är faktiskt du själv. Den delen är din egen inställning till dig själv, till livet, till andra människor. Fundera om du kan vända det här själv? Jag försöker hjälpa folk att förstå att de faktiskt är inblandade i sina egna liv istället för att söka syndabockar. Det är mycket skönare att ändra på saker själv än att vänta på att någon annan ska göra det åt en. Ingalill Enbom brinner för civilkuraget. Många människor håller inne med vad de tycker på möten för att sedan säga ifrån ute i kapprummet. Genom att säga vad du tycker minskar du risken för missförstånd. Precis som i ett vanligt förhållande. – Det är för många som slamrar in med maten i kylskåpet istället för att säga åt den andre att hjälpa till. Och när den som inte hjälper till hör att det skramlar frågar ”Är du arg”? Så säger man nej. Säg som det är istället!

Koncentrera dig på det som är bra
Ingalill Enbom har skrivit boken Våga visa arbetsglädje och har många råd kring hur du ska hitta rätt.
– Koncentrera dig på det som bra på jobbet. Skriv en lista på sådant som du gillar och som gör att du faktiskt vill vara kvar. Försök ta för dig mer av de roliga bitarna. Istället för att gräva ner sig i det som inte är så bra.

Ur tidningen Short Cut

060815




SLUTA GNÄLL !

Vad är gnäll
 Vad är berättigade klagomål?
När man bara gnäller och klagar men  ingenting gör för att lösa problemet är det gnäll.
Vi väntar på besked, vi väntar på hantverkaren, vi väntar på att löften skall infrias, Förgäves. Tiden går, inget händer. Vad gör vi under denna väntans tid? Gnäller.
Att bara klaga utan att göra något är gnäll.
Vad kan jag göra då? Är det mitt fel att den som skall ringa inte ringer, är det mitt fel att folk inte håller löften, är det mitt fel att folk ljuger mig rakt i ansiktet? Ja. Till hälften.
Du kan adrig komma ifrån ditt halva ansvar. Alltid.
Du är inblandad i ditt eget liv. Förändringar kräver agerande. Inte bara från andra. Även från dig.
Annars är du ett offer för omständigheterna. Vi VILL vara offer. Det är skönt att vara offer. Om jag ser mig som ett offer för andra människors beteende slipper jag mycket. Det är ju inte mitt fel. Vad kan jag göra? Chefen, kollegorna, kunderna, patienterna, familjen, släkten, ...dom är ju som dom är. Då måste jag ju ha det som jag har det. Jag kan inte förändra dem.
Nej det kan du inte. Den enda du kan förändra är dig själv. det ernda du kan förändra är ditt eget beteende.
Hur år man bättre självförtroende? Genom att ta tag i sitt eget liv. Ingen får självförtroende av att bete sig som ett offer. Det kan vara skönt. Ett tag. "Men ni vet ju hur jag har det. Ni vet ju hur jag har haft det. Ni kan väl inter begära..."Okey var ett offer då om det är så skönt. . men inte för länge. Inte för ofta. Den enda du förstör för är dig själv. Plus att du föropestar andras liv i din omgivning med ditt gnäll. Folk i din närhet vågar ju inte vara glada. Då får dom säkert kommentarer från dig eftersom du tänker: Vem tror hon att hon är. Komma här och komma. "
SLUTA GNÄLL! GÖR NÅGOT! SJÄLV.
Ring upp dern där personen eller besök den gång på gång på gång tills den ledsnar och du får ditt besked. Vänta inte på besked. Skaffa dig besked.
Byt hantverkare.
Gå till den som lovat dig något och kräv att löftet skall infrias. NU!
Så får man självförtroende. Genom att agera själv.
Sätt igång.

060116


 



Här är ett ex. ur verkligheten på hur vi förstör arbetsglädjen för varandra. En hemsamarit skriver,
Jag kom till en av mina pensionärer en dag och då sa han:" Idag skall jag dö.
jag kan det.
jag är så dålig nu och jag har bestämt mig."
Hon blev ju jätterädd och försökte på alla sätt som hon lärt sig.
Men han var orubblig.
jag ser knappt, hör knappt, alla mina vänner är döda.
de enda människor jag träffar är du eller åtta andra.
Nej nu skall jag äntligen dö.
När hon försökt med allt från regelboken utan att lyckas påverka honom sa hon : "Men du..
Jag har min bil härute,
Vi kan fara hem till mig de här timmarna.
så blir det lite mer omväxling , och se där.
Hon fick upp han.
klädde på han.
for hem med han,
Han fick ligga på hennes soffa och höra på musik han tyckte om och fick kaffe och smörgås och hon sysslade i köket. När tiden var slut sa han :" Du har räddat mitt liv, tack vare detta orkar jag lite till
så långt är allt vackert som en saga.
men de flesta av er förstår nog tyvärr redan vad som sedan hände,
Det blev MÖTE.
Inte för att ge henne medalj för att hon räddat en människa.
Inte för att applådera henne.
För att SKÄLLA UT HENNE
Ska vi börja ta hem dom nu, jaha är det som gäller nu , för så är det ofta för oss,,
Om en tar hem måste alla ta hem , dessutom måste vi göra ett schema så att alla tar hem lika mycket, och ett schema så att inte någon bara får de lätta fallen och någon bara de svåra.
och vi kan säkert komma på tre scheman till så att det blir rättvist
Vi pratar så tjusigt om eleven i centrum ,patienten i centrum, kunden i centrum, för att de låter bra,
sanningen är att ARBETSTIDSSCHEMAT och regler är det som står i centrum,
bristen på civilkurage får oss att ge efter för grupptryck.
Fel eller rätt spelar ingen roll.
Bara vi gör likadant.
det är helt sanslöst hur grupptryck på en arbetsplats kan få vanligen människor att bete sig otrevlig och omänskligt.
Vanliga trevliga normala människor som aldrig skulle drömma om att utanför arbetsplatsen bete sig mot människor som vi gör där.
Så åker vi hem efter arbetsdagens slut och undrar varför vi mår dåligt,
Varför vi känner oss så olustiga.
det är ju ett friskhetstecken,
Så blir det när man säljer sin själ,

050926


HEJ du som läser detta.

Hur har du det med arbetsglädjen?
Arbetsglädje.
Vad är det som ger oss arbetsglädje och vad är det som förstör den?
Vi säger oftast att det är chefens fel. organisationens fel, att jag har just det här jobbet .att jag bor iden här stan mm.
Men det vi inte talar om - det som mest tar bort vår arbetsglädje – det talar vi inte om. Våra relationer med varandra.
Vår inställning till varandra,
vår osäkerhet som får oss att säga.
Så där har vi då aldrig gjort.
Vi pratar så tjusigt om eleven i centrum,patienten i centrum, kunden i centrum, för att de låter bra, sanningen är att ARBETSTIDSSCHEMAT och regler är det som står i centrum,
bristen på civilkurage får oss att ge efter för grupptryck.
Fel eller rätt spelar ingen roll.
Bara vi gör likadant.
det är helt sanslöst hur grupptryck på en arbetsplats kan få vanligen människor att bete sig otrevlig och omänskligt.
Vanliga trevliga normala människor som aldrig skulle drömma om att utanför arbetsplatsen bete sig mot människor som vi gör där.
Så åker vi hem efter arbetsdagens slut och undrar varför vi mår dåligt,
Varför vi känner oss så olustiga.
Det är ju ett friskhetstecken,
Så blir det när man säljer sin själ,
Vi är vanemänniskor.
Fastnar lätt i rutiner.
Även rutiner vi suckar över fortsätter vi oftast att göra utan att ifrågasätta varför.
På en kurs kom en man fram till mig och sa_ Jag vill säga en sak om det här med rutiner. Min hustru lagar alltid mat i två stekpannor. Jag tyckte det var lite konstigt när vi skulle ha varsin hamburgare och bara var två personer. Så en dag frågade jag min svärmor_ varför har du lärt henne att alltid laga mat i två stekpannor.?
Då sa svärmor_
Men vi var ju tolv personer.

050901


HÖST

Så var sommaren slut och den härliga hösten gör sitt intåg. Ja, jag vet - inte för er i södra Sverige kanske men för oss här uppe. En solig varm höst efter en fantastisk lång värmebölja.
Nu kavlar vi upp ärmarna och sätter igång med jobbet igen. Vilka härliga arbetstillfällen jag har som väntar.

Föreläsning i drogprojekt, ett Sverigeunikt projekt för tjänstemän som handhar människor med funktionshinder, för 540 damer i Norges vegvesen och föreläsning om manlig/kvinnlig hjärna,

Förfrågningar om föreläsningar på konferenser, kvinnliga mentorprogrammm.mm.

Mellan resorna skriver jag på en bok för kvinnor om att våga sätta gränser och bli medveten om vad som händer när vi inte gör det( vi är inblandade i våra egna liv) , skriver scener till min långfilm, för bereder en radioserie, förbereder framträdande på bokmässan.
Förstår ni att jag är sugen på att sätta igång?

Välkommen att höra av dig.

ingalill

050804



 
 

Optimistkonsult AB
Badvägen 8, 954 31 Gammelstad
tel: 0920-25 32 07
mobil: 070-674 71 89
e-post: ingalill.enbom@optimistkonsultab.se